Glimrende om Solveig's nye CD "Time" i Vårt Land

Plateanmeldelse av "Time" i avisen Vårt Land. 
Ved musikkjournalist Olav Solvang.

Solveig Leithaugs sanger berører oss

Tanta til artisten Gabrielle har ufortjent vært et nokså ubeskrevet blad i den norske pop-floraen. Solveig Leithaugs sanger berører oss dypt.

KULTUR
For alle som er vokst opp med kristen popmusikk her i landet, vil Solveig Leithaug derimot være kjent: Jenta fra Frekhaug som allerede midt i tenårene LP-debuterte med selvskrevne­ låter på albumet Askepott i 1985. Mange vil også huske at hun tidlig fikk stor oppmerksomhet fra kristne musikkmiljøer i USA, og kort tid etter flyttet dit.

I USA

Det nye albumet, Time, er spilt inn i USA, hvor Solveig fremdeles bor med familien sin. Der har hun også vært del­aktig i Gaither Homecoming, som foruten henne omtrent utelukkende har bestått av amerikanske artister på høyt nivå.

Åpningslåten, «Supermoon», hadde ikke skjemt ut verken et Eva Cassidy- ­eller et Gillian­ Welch-album. Den enkle, ­akustiskpregede og vokal­fokuserte vise-folk-country-pop-musikken til Leithaug smyger seg langsomt og nokså­ ubemerket under huden.

At hun har vunnet en Dove Award (den kristne musikkbransjens Grammy) i USA, er ikke så rart. Få singer-song­writere, uansett kjønn og nasjonalitet, formidler et budskap med samme nerve og kvalitet. Tekstene på Time er likevel mer fortellende enn forkynnende, med en raus Jesus som utgangspunkt.

Guds godhet

Folkevise-­inspirerte «Finn Torkel’s vise» har, i tillegg til et spenstig og originalt lydbilde, en tekst som viser Guds godhet på en måte langt flere enn faste kirkegjengere vil kunne være fortrolig med. «Ellis Island» er skåret over den samme folkemusikalske lesten. «Get Together» og «Take Your Word For It» er mer radiovennlige og pop-preget. Den første med glimrende vokalassistanse fra Anthony Skinner. A-list den, NRK P1!

Gjenhør

Gjenhøret med en av hennes aller første sanger fra 1980-tallet, «Trylle bittelitt», er kanskje ment som en kuriositet,­ men i sitt nye arrangement bekrefter den mest av alt Solveigs tidlige låtskrivertalent.

En god del av æren for at hun på sitt 19. album viser seg fra sin aller beste side, har produsenten Steve Hindalong. Sammen med Derry Daugherty er han kjent for flere eminente album med Choir. Her lager han gromlyd for Solveigs sang.

Enkelt og raust om tro og liv.